A- A+

        По повод 24 март – Световния ден за борба с туберкулозата, РЗИ – Велико Търново организира пресконференция на 21.03.2019 г. от 14:00 часа в сградата на РЗИ, ет. 8, зала 803.

(публикувано на 20.03.2019 г.)
“В кръвта ти е да спасяваш животи”

        Да кръводариш е най-хуманната постъпка, с която човек споделя част от себе си, за да спаси живот.
        В периода от 11 до 17 март 2019 г., в рамките на Световната седмица на Ротаракт, ще се проведе Национална кръводарителска кампания под мотото “В кръвта ти е да спасяваш животи”.
        Целта на инициативата, организирана от младите хора от Ротаракт клубовете в България, е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, защото даряването на кръв е „извор на надежда” за някого в нужда.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново подкрепя Националната кръводарителска кампания, като се включва в популяризирането на инициативата чрез публикации в интернет и разпространение на информационни материали.
        Акцията по кръводаряване за желаещите лица от област Велико Търново ще се проведе на 16 март 2019 г. (събота) от 9:00 ч. до 12:00 часа в Мол „Велико Търново“ (етаж 3).

(публикувано на 07.03.2019 г.)
ФЕВРУАРСКА АНТИСПИН КАМПАНИЯ 2019

        През 2018 година в България са диагностицирани близо 300 нови случаи на носителство на ХИВ, с които общият брой на тази група от населението надхвърля 3000 души. За сравнение през 2017 година новооткритите случаи са били 241, което показва тенденция за увеличаване на новозаразените хора с ХИВ.
        Във Великотърновска област през 2018 година са открити 13 нови серопозитивни лица.
        По повод на 14 февруари – Деня на влюбените и Празника на виното, традиционно в нашата страна се провежда вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването. Тази година РЗИ – Велико Търново в партньорство с Община Велико Търново, Община Горна Оряховица, Младежки дом – Велико Търново, Младежки дом – Горна Оряховица, Градски ученически парламент – Велико Търново, БМЧК – Велико Търново и ЦМТД „Амалипе“, организира Февруарска АНТИСПИН кампания под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“.

        Кампанията има за цел предоставяне на коректна информация, относно начините за предпазване от заразяване с ХИВ и включва следните мероприятия:

12.02.2019 г.

        14:00 ч – Младежки дом, гр. Горна Оряховица
        Информационно-образователна кампания под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ сред ученици от 10 и 11 клас от гр. Горна Оряховица, включваща:
        • представяне на предварително разработени проекти по теми, свързани с любовта, сексуалното здраве и вредата от употребата на алкохол;
        • интерактивни игри и демонстрация на алкоочила;
        • разпространение на валентинки, презервативи и здравно-образователни материали.

14.02.2019 г.

        13.30 ч. – Информационно-образователна акция „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ пред сградата на Община Велико Търново, в която доброволци ще раздават на гражданите късметчета – валентинки, балони и информационни материали;
        16.30 ч. – Благотворителен базар пред сградата на МДТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново;
        18.00 ч. – Тематична вечер под надслов „Вечер на желанията“ в „Клуб 7“ – Велико Търново;
        19.00 ч. – Тематично парти „Любов ли е“ в заведение „Роял“ – Велико Търново.

(публикувано на 13.02.2019 г.)


ИНФОРМАЦИОННО-ОБРАЗОВАТЕЛНА АКЦИЯ
„ЛЮБОВТА И АЛКОХОЛА И МЯСТОТО ИМ В МОЯ СВЯТ“

        По повод на Деня на влюбените и празника на виното – 14 февруари, ученици от 10 и 11 клас на четири училища от град Горна Оряховица в продължение на няколко седмици работиха по теми, свързани с любовта, сексуалното здраве и вредата от употребата на алкохол. Отборите, заедно със своите преподаватели, имаха възможност сами да изберат начина, по който да представят работите си – презентация, колаж, ролева игра или др.
        Проектите, представени на 12 февруари 2019 г. от 14:00 часа в Младежки дом - Горна Оряховица, в присъствието на ученици и учители от СУ „Вичо Грънчаров“, СУ „Георги Измирлиев“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“,ПГЛПИ „Атанас Буров“ и представители на РЗИ – Велико Търново, включваха следните теми:
        „Пияни от любов“ – от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“
        „СПИН и популярни личности“ – от ПГЛПИ „Атанас Буров“
        „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“ – от СУ „Георги Измирлиев“
        „ХИВ и СПИН – профилактика“ – от СУ „Вичо Грънчаров“.
        Освен в презентирането на проектите, учениците се включиха в интерактивни игри и демонстрация на „алкоочила“.
        Сред участниците и гостите на мероприятието бяха разпространени презервативи и валентинки.
        Инициативата, организирана в рамките на информационно-образователната акция под надслов „Любовта и алкохола и мястото им в моя свят“ – част от втория етап на Националната АНТИСПИН кампания на Министерството на здравеопазването, е осъществена от РЗИ – Велико Търново, Община Горна Оряховица и Младежки дом – Горна Оряховица.

(публикувано на 14.02.2019 г.)


        На 14 февруари от 13:30 часа пред сградата на Община Велико Търново се проведе информационно-образователна акция по повод на Деня на влюбените. Проявата е част от втория етап на Националната антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, която се провежда под надслов „Узнай своя статус“.
        Организаторите – РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Младежки дом – Велико Търново, БМЧК, ГУП – Велико Търново и ЦМДТ „Амалипе“, зарадваха минувачите с оригинални, ръчно изработени валентинки, балони и много усмивки.
        Доброволци раздаваха презервативи и здравно-образователни материали.

(публикувано на 15.02.2019 г.)
4 ФЕВРУАРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С РАКА

        На 4 февруари се отбелязва Световния ден за борба с рака. Тази година Международният съюз за контрол на рака и Световната здравна организация започват нова 3-годишна кампания под мотото: "Аз съм и аз ще бъда".
        Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване.
        Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират появата на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушенето, но не бива да се пренебрегва и рискът за т. нар. пасивни пушачи. Все по-често се дискутира значението на физическата активност и наднорменото тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.
        Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при специалист.
        Регионална здравна инспекция – Велико Търново Ви препоръчва да спазвате съветите на здравните специалисти за превенция на онкологичните заболявания и видеоклипа, направен по повод на Световния ден за борба с рака – 2019 г. (под мотото "Аз съм и аз ще бъда").

(публикувано на 04.02.2019 г.)
Банго Васил

        На 15 януари 2019 г. служителите на РЗИ – Велико Търново бяха поздравени по случай Ромската Нова Година.
        Според една от легендите Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като е бил разрушен от Дявола и спасява давещите се роми.
        Празникът се празнува с птиче месо - гъска или петел. Това е семеен празник, при който е задължително от момента, в който започва вечерята, до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени - никой от семейството да не излиза навън и никой външен човек да не влиза в къщата.
        Учениците от СУ „Св. Климент Охридски” – Сухиндол и ОУ „Бачо Киро” – Бяла Черква представиха музикално-артистична програма с пожелания за берекет и сурвакаха служителите за здраве.

(публикувано на 15.01.2019 г.)